Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

2 Haziran 2019 Pazar

Küresel kriz mi yaklaşıyor?

ABD 10 yıllıklarında yaşanan düşüşlerin ana sebebi ekonomisinin yavaşlama ihtimalinin artık giderek dile getirilmesi ve bunun fiyatlanmasından kaynaklı görünüyor. 

ABD 10 yıllık tahvil verimi yıllık oranları



Eğer ABD ekonomisi yavaşlarsa (yani küçülürse ve durağanlık devam ederse) enflasyon yaratamaz ve bu ihtimal direkt olarak dünyanın en büyük şirketlerinin karlarında azalma olarak geri döner. Otomatik olarak tüm borsalar bu duruma negatif tepki verir ve para güvenli limana yani tahvile kayar. 

Klasik kurama göre böyle olması gerekiyor. Benim görüşüm de arz-talep ilişkisi bozulmasından dolayı paranın tahvillere kayacağını bu işin de DXY'yi yükselteceği görüşüm var. Kısaca daha önce de dediğim gibi '' Cash is king, gold is queen!!! ''Böyle olmasında ki asıl sebep ise arz talep arasındaki ilişkinin kopuşu olarak gösterebilirim. Piyasaların yıllarca izlediği patika ise biraz daha farklı idi. Tam bir uyum olmasa da aşağı yukarı aşağıdaki biçimlerde gerçekleşti;



-Dolar endeksi yükselirse kısaca ; doların diğer ülke paraları karşısında değerlenir,  ABD 10 yıllık tahvillerinin faizi yükselir, yatırımcılar  doları tercih eder, risk alma eğilimi düşer.
-Dolar endeksi düşerse kısaca; Dolar  ülke paraları karşısında değer kaybeder, ABD 10 yıllık tahvilleri faizi düşebilir, Yatırımcıların dolar yerine diğer ülke paralarını tercih eder ve  risk alma eğilimi artar.
Peki şu anda yaşanan durum ne diye baktığımızda ise endeks artar iken ABD 10 yıllık tahvillerindeki düşüş devam ediyor. Gösterilenden çok daha fazla bir sorun olduğunu buradan da anlayabiliriz. Sistem kendi kendini bitirme yönünde ilerlemeye devam ediyor.

ABD 10 YILLIK TAHVİL-DXY GRAFİĞİ (SİYAH RENK DXY İKEN AÇIK MAVİ OLAN AŞAĞIDAKİ GRAFİK TAHVİLLERİ GÖSTERMEKTEDİR. KIRMIZI ÇİZGİ 50 GÜNLÜK MA ÇİZGİSİ, LACIVERT OKLAR İLE EĞİMLERİNİ GÖSTERDİM.)

FED'in faizler konusundaki adımlarına da dikkat edecek olursak herkes faizlerde bir indirim bekler iken bunun daha çok daralmaya sebep olacağı da kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda dikiliyor.

Fonların sahipleri ya da yöneticileri daha yüksek faizle çıkarılan tahvilleri satın almaya başladılar. Bunun sonucu olarak da tahvil fiyatları artarken tahvil faizleri bir miktar geriledi.

Özellikle de bizim gibi yüksek faiz veren kırılgan ekonomilere akan fonlar  geldikleri yerlere dönüyor. Kırılgan ekonomileri daha da kırılgan hale getirebilir bir durum yaratıp küresele sirayet eden bir durum oluşturması ihtimali de oldukça yüksek..  


Bunun içinde 3'lü karşılaştırmaya bakarsak da ;

DXY,10 YILLIK TAHVİL,SP500 KARŞILAŞTIRMASI

Kırmızı oklarla da göstermiş olduğum üzere 2008 yılında dxy yükselirken tahviller ve borsa dibi görmüş idi. Tarih aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyenleri her zaman cezalandırır. 
Ülkemiz açısından bu senaryoya bakarsak zaten ağırlıklı dolar borcunun dxy'nin yükselmesi ile daha da artabileceği ihtimali  kabak gibi görülüyor !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder