Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

13 Haziran 2019 Perşembe

Montesquieu'dan Günümüze Özgürlük Kavramı


Siyasi özgürlüğün temeli, insanlarda doğal bir eğilim olan iktidarın kötüye kullanılmasının önlenmesidir; bu ise ancak kuvvetlerin farklı ellere verilmesi ve kuvvetin kuvveti durdurmasıyla sağlanabilir.Yani kuvvetler ayrılığı ilkesi ile. Buna karşılık, bütün güçlerin tek bir elde toplanması iktidarı kötüye kullanma ihtimalini artırır ve baskıcı bir yönetim ortaya çıkarır. 

Siyasi özgürlük ancak kuvvetlerin bu şekilde ayrıldığı ve birbirini frenlediği “ılımlı”, yani despotik olmayan bir yönetim altında güvencede olabilir. Montesquieu’ya göre, güçlerin tek elde toplanması ve denetimsiz kullanımı siyasi özgürlük için en büyük tehlikeyi oluşturur. Bu tehlikenin ortadan kalkması için ayrıca kuvvetlerin frenlenmesi de gerekir ki bunun yolu ise iktidarı iktidarla durdurmak, yani yasama,yürütme ve yargı gibi güçlerin karşılıklı olarak birbirlerini dengelemelerini sağlamaktır. 

"Ezeli bir tecrübe ile sabittir ki, kuvvete sahip olan onu kötüye kullanmaya meyleder.'' Montesquieu

Yazarın yaşadığı senelere baktığımız zaman 1700'lü senelerde ortaya konmuş bu düşüncelerin geçmiş tarihin bir analizi olduğu düşünüldüğünde aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlara ulaşmak ne kadar mümkündür sorusu tam da burada çok mühimdir.

Her olayın hem bir neden, hem bir sonuç olarak ele almak gerekir ve bunların sıkı sıkıya birbirlerine bağlandığını anlarsanız dünyayı rastlantıların yönetmediğini, bütün özel durumların belirlenebilir genel nedenlerin ürünü olduğunu da anlarsınız...

''Kanunların Ruhu Üzerine'' eseri hangi milletin nasıl yönetilmesi gerektiğini net olarak eski örneklemelerle(Roma İmparatorluğu ve daha önceki Yunan devletleri modellerinin detaylı incelemeleri) ortaya koyan herkesin okuması gereken çok değerli bir eser. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder