Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

20 Şubat 2019 Çarşamba

İndikatörler Nedir? Mesi ve Buysell İndikatörlerim Hakkında Kısa Bilgiler


İndikatörler Hakkında
Enstrümanın fiyat hareketlerini esas alarak geliştirilmiş göstergelerdir. Aslında fiyat ne ise yardımcı gösterge de sonradan ayak uydurur. Kısacası, fiyat ne ise İndikatör de odur. Çok fazla İndikatör kullanmak iyi birşey değildir daha çok kafa karıştırabilir. Tabi ki size en çok uyan yardımcı göstergeyi en fazla 2-3 tane olmak üzere belirledikten sonra daha isabetli işlemler ve başarılı işler yaptığınızı göreceksiniz.
Yalnız, yatırım yapılan enstrümanın uyumu için zirveler ve diplerin oluştuğu seviyeler, grafikte üstte fiyat ile uyumlu olup olmadığı önemlidir. Uyumsuz ise hangi trend içindeyse olumlu veya olumsuz uyumsuzluk olarak tespit edilir ve buna göre yükselişin gerçek olup olmadığı tespit edilir. Yatırım buna göre yapılır veya satılır. Grafiklerde bolca değinmeye çalıştık.
70’e yakın temel indikatör vardır ancak bunlarda temel prensip hemen hemen aynıdır. 
Mesi ve buysell kodlamalarımda asıl amacım bunların bir kaçını birden birleştirip daha temel bir bakış açısı yaratmak idi. Sürekli paylaştığım grafiklere bakarken bu açıdan bakınız.
Mesi İndikatörü Hakkında

 Döviz piyasaları, hisse senetleri, emtia (değerli maden altın,brent petrol vb.) piyasalarında kullanılabilmektedir. Trendleri gösteren indikatör olmasından yola çıkılarak yatırımcının kafası karışmadan alım-satım işlemlerinde pozisyon almasına olanak vermek için geliştirilmiştir. En iyi sonuçları Günlük veri grafiğinde alabilirsiniz. Piyasada ayrıca hakim olan trendler için uzun trendlere bakmanız ve bunları incelemeniz de yararınıza olacaktır.


Dikine inen ve çıkan uzun oklar ile trendlerin  oluşması;


İndikatörde kırmızı ve yeşil oklu dikine çizgiler trend dönüşüne işaret eder. Yeşil çizgi yükseliş trendi teyit sinyalidir.Kırmızı çizgi ise düşüş trendi teyit sinyalidir.

Buy ve sell yazıları ile oluşan al-sat sinyalleri;


Buy ve sell çizgileri resimde görüldüğü gibi kırmızı ve yeşil küçük oklarla oluşan çizgilerdir. Büyük trend çizgileriyle(büyük oklarla birlikte) oluşan al-sat sinyalleri kuvvetlidir. Diğer oluşan sinyaller ise trendin devamını gösteren veya trendden bağımsız oluşan sinyaller olabilir, yüzde yüz bir kesinliği yoktur.Seçtiğiniz zaman dilimine göre de sonuçlar arasında farklılıklar oluşacaktır. Grafikte ne kadar günlük zaman dilimimini ağırlıklı kullansamda uzun vadeli(haftalık ve aylık zaman dilimlerine) trend çizgilerine bakıp trendlerin ne yönde olduğunu,veya short işlemler açacak iseniz kısa vadeli (saatlik, dakikalık zaman dilimlerine) bakıp bunları birbirleri ile kıyaslamak gerekir.

Fiyat grafiği ile indikatör arasındaki ilişkiler üzerine;


Şekilde görülen mumların üzerindeki yatay kırmızı ve yeşil çizgiler, baktığınız zaman dilimindeki destek ve dirençleri otomatik işaretler. Bu çizgi kanal sonu gelene kadar uzar ve devam eder. Yeni bir kanala geçildikten sonra çizgi yeri değişir.
Siyah yatay çizgiler mumların ortalama sürelerdeki en üst ve en alt noktalarını otomatik olarak işaretler.Kısacası bu çizgiler belli bir algoritma ile kanal aralığını gösterir.
Mumlar üstünde oluşan mavi çizgilerin durumu kırmızı,yeşil ve siyah yatay çizgilerden farklıdır. Şöyle ki mum formasyonları olan candlesticklerin incelenmesini sağlar. Örneğin oluşan mum formasyonlarının yutan boğa formasyonu mu hamile ayı formasyonu mu olduğunu bilmenizi gerektirecek durumlar kodla çözülmüş ve otomatik olarak buy ve sell trend çizgileri(büyük yeşil ve kırmızı oklar) ile oluşturulmuştur. Böylece mum formasyonlarını bilmenize gerek kalmayarak büyük bir kafa karışıklığı giderilmiş trend analizi otomatik olarak önünüze gelmiş bulunmaktadır.(Buy sell yazısı veya trend okları oluşmayanlarda formasyon bulunmamaktadır sonuçta bu bir projeksiyondur ve tüm mumları inceler.O yüzden bu oluşan mavi çizgilere çok anlam yüklemeyiniz. .Zaten oklarla bu durumu çözüyoruz kafanız bu mavi çizgilere takılmasın.)

Buysell İndikatörü Hakkında

 Döviz piyasaları, hisse senetleri, emtia (değerli maden altın,brent petrol vb.) piyasalarında kullanılabilmektedir. Trendleri gösteren indikatör olmasından yola çıkılarak yatırımcının kafası karışmadan alım-satım işlemlerinde pozisyon almasına olanak vermek için geliştirilmiştir. En iyi sonuçları Günlük veri grafiği ve 4 saatlik veri grafiğinde alabilirsiniz.

İki hareketli çizginin kesişim bölgelerine bakılarak trend yönü belirlenmesi;


 İndikatörde sarı ve yeşil çizginin birbirini kestiği bölgeler trend dönüşüne işaret eder. Yeşil çizginin sarı çizgiyi yukarı kestiği yer yükseliş sinyalidir(grafikte solda görünen 1 no’lu yuvarlak içinde).Yeşil çizginin aşağı kırılan bir biçimde sarı çizgiyi kesişimi ise düşüş sinyalidir.(grafikte sağ tarafta görünen 2 no’lu yuvarlak içinde)

 Referans çizgileri ile olan kesişimlerden alınan al-sat sinyalleri.


 Buy ve sell çizgileri resimde görüldüğü gibi kırmızı ve yeşil yatay çizgilerdir. Referans değerleri +100 ve -100 olarak gösterilir. Hareketli yeşil çizginin bu 2 çizgiyi kestiği noktalarda al-sat sinyalleri kuvvetlidir. Genelde +200 &+300 aralığında sell(satım) ,-200 & -300 aralığında buy(alım) sinyalleri en kuvvetli noktalarına ulaşıyor.

Önemli not: -300’ün altına düştüğü veya +300 ün üzerine çıktığı bölgeler ise maksimum pik noktaları olabiliyor ancak dönüşleri diğerlerine göre genelde daha hızlı gerçekleşiyor. Zaten resimde bu durum açıkca görülmektedir. Resimde aynı zamanda mavi dikdörtgen içine aldığım noktalar, kurların en üst ve en alt noktalarında indikatörün bu sinyal hareketlerini net olarak göstermektedir.Buy çizgisi ve sell çizgisi arasındaki bölgede(buraya izleme bölgesi deniyor-only view pozisyonu) genel olarak ekstra durumlar yok ise trend net bir biçimde yukarıda anlattığım sinyalleri vermeden işlem açmamak yararınıza olabilir.Bir başka püf noktası ; Günlük al sat işlemleri için en iyi trend göstergesi 4 saatlik iken, uzun vadeli olarak yapılan al sat işlemlerinde ise en iyi trend göstergesi 1 günlük göstergedir. Günlük gösterge seçeneği açılan sayfada en üst satırda olup D veya G ile adlandırılırken 4 saatlik gösterge 4h veya 4s olarak seçtiğiniz dil seçeneğine göre değişiklik gösterir. Aşağıda gösterildiği gibi bu zaman seçimi sekmesi satırda sarı bold çizgi ile işaretlenmiştir.


 Fiyat grafiği ile indikatör arasındaki uyuşmazlıklar,
  
Şekilde görülen tepelerin uyumsuzluğu direk göze çarpıyor değil mi? Böyle trendler genelde çok oynak yani volatilitesi yüksek yatırım argümanlarında görülebiliyor. Böyle bir durumda grafikteki mumlarda görülen çıkıştan sonra düşüş beklentisi içerisinde bir davranış göstereceğine dair bir sinyaldir.

Paylaştığım ekran fotoğraflarında bu anlattıklarım ekseninde bakarsanız grafikleri anlamış ve yorumlama kabiliyetine ulaşmış olursunuz... Mesi ve buysell indikatörlerini kodlarken benzeri indikatörleri insanlara daha ulaşılabilir kılmaktı amacım. Çünkü pine tabanlı indikatörlere aylık ücret alıyorlar tradingde fikir almak için kendimde kullandım bir kaçını kendi indikatörlerimi kodlarken. 50 dolardan 150 dolara kadar gidiyor aylık ücretleri.Aynı zamanda bunları kullanmak için site üyeliğine de 20 $-50$ aralığında ücret alınıyor. Sorularınız için twitterda DM üzerinden bana ulaşabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder