Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

7 Ocak 2020 Salı

Küresel Krizin İlk Alameti

ABD'de FED'in parasal genişlemeyi her geçen gün arttırması ile borsaları yükseliyor haliyle bu iş patlamaya yakın balon gibi çok yakın zamanda bir yerde patlayacak.. (Ne kadar ileri gidebileceklerini 4 ayda basılan 500 milyar $ ve ek ilave kararları ile gördük.)

Ayrıca işin politik tarafında yapılan hamleler ile bu tavır destekleniyor İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine de böyle bakmak gerekiyor. Daha önce de demiştim reel büyümenin durduğu dönemlerde finansal piyasalar işini manüplasyonlar ile görür ve politika yapıcıların verdiği bu tarz kararlar ile bu manüplasyonlar piyasa yönlendirmesi şeklini alır.(Kısa vadede petroldeki,altındaki,dolar endeksindeki,hazine bonolarındaki yükselişi ve borsada hisselerdeki düzeltmeyi buraya bağlayabilirsiniz.)

İşin sonunda ne mi olacak? Küresel kriz! Fazla vakit kalmadı...Tüm siyasiler,bürokratlar ayağını denk almalı hazirandan beri yazıyoruz. ABD'liler dış politikada bu hamleleri neden yapıyorlar çünkü şu anki resesyon içinde ellerinden başka bir şey gelmiyor, karları sadece manüplasyonlar ile sağlayabiliyor ve savaş politikaları ile destekleyip yapabiliyorlar da o yüzden ...(08.01.2020 sabah saatlerinde İran'ın, Irak'ta bulunan ABD üslerini vurması öngörülerimde ne kadar haklı çıktığımı göstermiş oldu.)

Dünya kadar yazı yazdım bu konuda resesyon ve kriz dönemleri her zaman dünya tarihine kötü hatıralarla birlikte yazıldı. Bu sefer OECD raporlarında da görülen ve onaylanan bir durum olan ABD'nin dünya üzerindeki tek güç olduğu dünya düzeninin Sovyetler yıkıldığında bittiği ama senelerdir uzatmaları oynayarak yarattığı sonuçlara geliyoruz. 2 ihtimalleri vardı zaten ya bu gücü artık diğer büyük güçlerle masaya oturup düzenleyerek paylaşacak ve daha küresel bir ekonomik yapı kurulacaktı ya da savaşlar ile ben büyüğüm yıkılmadım hala tekim mesajı verip haydutluk yapıp son dakikalarda altın gol arayacaktı. Bu sefer işin farklı olması şu yüzden; karşısında düşman alabileceği bir kapital karşıtı sosyalist anlayış olmaması(haliyle liberalizmi yani kendi sistemlerini hedef alıyorlar düşman olmayınca) ve teknolojik hızın neoklasik yöntemleri devre dışı bırakacak hıza ulaşması ile dünya liberal sistemini yeni bir sistem veya sistemler anlayışına da bırakma ihtimali. Bu iyi veya kötü olarak nitelendirebileceğimiz bir sistem değil daha çok kaotik olarak adlandırılabilecek bir durum.

Güvendiğim ve değerlendirmelerine saygı duyduğum ekonomistlerden biri olan David Rosenberg'in çalışmasında küresel ekonomik krizi durdurmak için artık çok geç vurgusu var! (Biz haziranda söyleyince kimse inanmadı belki geçmişinde dünyaca ünlü yatırım kuruluşları olan bir ekonomistin lafını dikkate alırsınız!)

Fazla süre kalmadı!! (D. Rosenberg 12 ay diyor. Bana göre süre çoktan bitti ve beklentim hep domino etkisi şeklinde olduğundan dolayı ilk olarak gelişmekte olan ülkelerden başlayacağını düşünüyorum. )


ITS TOO LATE




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder