Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

8 Ocak 2019 Salı

Ekonomide Durgunluk(Resesyon) Üzerine

Durgunluktan ekonomik krize doğru giderken; İşsizlik rakamları yükselir ve bu yüzden hükumetler sosyal yardımlara daha fazla para aktarmak durumunda kalır. Ve buna bağlı olarak çifte darbe yemesi muhtemeldir ki gelir vergisinden daha az para toplar.Bunun sebebi de yükselen işsizlik rakamlarından dolayı daha az insanın çalışmakta olmasıdır.Bazı büyük işletmeler iflas eder .Ekonomideki herkes,bireyler şirketler ve devlet derin bir kötümserliğe girer.

İşsizlik Rakamları(Yıllıklar baz alındı)


Faiz oranları (yıllıklar baz alındı.)

Konkordato sayısı resmi açıklaması (https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-46390477)


Durgunluğun asıl tanımı,GSHY(gayri safi yurt içi hasıla) ard arda 2 çeyrekteki düşüşüdür. Bir ülkedeki genel eğilimin altı ay veya daha fazla süre aşağı yönlü olduğunu görürseniz o ülke durgunluğa girmiş demektir.

GSYH Oranları(2017-2018 ilk 3 çeyrekleri baz alındı)
Böyle bir durum istihdam ve refaha dair beklentileri etkilediği için hane halkı paralarını ekonomiye yatırmak yani ticaret yapmak yatırım yapmak yerine tutmaya başlarlar.
Yerleşiklerin döviz mevduat oranları(2018 yılı baz alındı.(Kaynak:bloomberght)
Tüketici Güven Endeksi 2008 yılı seviyelerinde

Bankalar böyle bir ortamda kredi vermek istemez, tüketici harcamalarından kısar ,işletmeler daha fazla istihdam yaratmaktan kaçınır aksine işten çıkarmalar başlar ve devlet hiçbir altyapı projesini yapmak istemez. İşte o zaman asıl sorun olan işsizlik çirkin yüzünü göstermeye başlar.

2019 Ocak Ayı Konut Kredisi Faiz Oranları
(Not: Ev kredisi, 100.000 TL üzerinden 120 ay vadeli olarak hesaplanmıştır.)

Durgunluğu sona erdirmek için devlet tüm sektörlere el atarsa ise pusuda enflasyon bekleyecektir.Tasarruflarını gözü gibi koruyan insanlara ciddi zararlar verir. Yüksek enflasyon şirketlerin hükumetlerin ve bireylerin geleceği planlamasını zorlaştırır bütçeler işe yaramaz hale gelir çünkü neyin maliyetinin ne olacağını kimse bilemez.

TÜİK Enflasyon Verileri

Kısa vadede enflasyonun nedeni ekonomideki arz ve talep arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Uzun vadede enflasyon temel nedeni ise para arzıdır. Kredi vermenin kolaylaşması,kredi bolluğu ve harcamaya ayrılan gelirin yüksek seviyelere ulaşması gibi nedenlerden kaynaklıdır. Aşırı likidite iyileşmeyi bir yerde ekonomik patlamaya götürür.
M3 Para Arzı Oranları (yıllara göre dağılım)

Burada bizi ilgilendiren kısmı olan stagflasyon terimine gelir isek enflasyon,ekonomik durgunluk ve yüksek işsizliğin birleşiminden oluşur ki bunlardan birini yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı suni veya anlık  düzeltirseniz diğerinde daha fazla bir bozulmayla karşılaşırsınız. Uzun sürmesinin sebebi de bu bozulmanın kısa sürede yaratılmadığının anlaşılmasında yatmalı öncelikle bu yüzden uzun süreceğini kestirmek kahinlik olmayacaktır.



Grafik Kaynakları için; https://tr.tradingeconomics.com/turkey

2 yorum:

  1. Değerli yaziniz icin tesekkur ediyorum.Bir muhendis okarak ekonimiye ilginiz, kendinizi gelistirmeniz, tavsiye ettiğiniz yol haritanizi paylastiginiz, bize bu yolda ışık tuttugunuz bir yazi arzu ediyoruz hocam.Ekonomiyi ogrenirken neleri takip etmeli, neleri okumali,neleri yapmalıyız

    YanıtlaSil
  2. Selamlar kevser hanim.Mail adresinizi paylasirsaniz ben de Yüksek lisans notlarimi sizlerle paylasabilirim.Dedikleriniz tek bir yazıya sigmayacak komple bilgiler..

    YanıtlaSil