Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

2 Ocak 2019 Çarşamba

İşletmelerin Yönetmesi Gereken Finansal Riskler

İşletmelerin amacı kâr elde etmek ve işletmeyi devamlı sürdürebilir hale getirmektir. Bireysel ve sosyal başarısızlıklar işletmeyi risklere maruz bırakmaktadır.
Risk, bir kişinin gelecekle ilgili beklentilerinde öngörmüş olduğu belirsizlikleri ifade ederken, bu belirsizlikler bireylerin refah seviyelerini ve hayat standartlarını da doğrudan etkilemektedir.
Günümüzde gelinen süreçte küreselleşmeyle birlikte işletmeler arası her alanda rekabet artmış ve mevcut koşullar daha zor hale gelmiştir. Bu çerçevede piyasanın gerektirdiği ekonomik ve sosyal koşullara ayak uyduramayan şirketler çalışmalarına son vermek durumunda kalmışlardır. Bu nedenle işletmeler için finansal anlamda başarısızlık önemli bir sorundur ve bu problemin ortadan kaldırılabilmesi için bu başarısızlığa sebep olan unsurun iyi belirlenmesi gerekmektedir.
İç faktörlerin yanı sıra şirketler çevresel faktörleden de önemli oranda etkilemektedirler. Bu bağlamda çevresel faktörlerde yaşanan bir olumsuzluk işletmeyi de etkileyebilmekte ve başarısız olmasına neden olabilmektedir. Özellikle yönetimde istikrarsızlık, teknolojik gelişmelere ayak uyduramama, ilgili kanunlarda değişikliklere gidilmesi ve ekonomik kriz başarısızlığa sebep olan temel unsurlardır.
Piyasadaki mevcut tüm menkul değerler üzerinde, ülkenin içinde bulunduğu politik, sosyal ve ekonomik şartlarda meydana gelen değişmelerin ciddi etkisi olmaktadır. Bu noktada oluşan riskli durumu yatırımcıların değişik alanlara yatırım yapmaları da kurtarmamaktadır. Faiz oranlarında değişmeler, ülkede yaşanan belirsizlikler, ekonominin beklentilerin altında kalmasına veya beklenenin gerçekleşmemesine sebep olabilmektedir. Bu durum bütün menkul değerlerin fiyatlarında yükselmelere aksi neden olmaktadır. Bu da tüm menkul kıymetlerin fiyatlarının yükselmesine, tersi olması durumunda ise düşmelere sebep olabilmektedir.
Görülen finansal risklerin tamamı faiz oranı, döviz kuru ve bunlara bağlı olarak enflasyon değerlerindeki yükselmelerden kaynaklanmaktadır. Özellikle yabancı para cinsinden işlem yapan şirketleri etkileyen döviz kurlarındaki yüksek volatilite, tüm ekonomik göstergeleri de etkilemektedir.
Burada bulunan tüm riskler şirketlerin sektörel piyasada zaman zaman karşılaşabilecekleri muhtemel unsurlardır. Firmaların risklerden korunma usul ve yöntemlerini yerinde ve zamanında kullanmamaları da finansal açıdan yaşanabilecek başarısızlık ihtimallerini artırmaktadır.
İşletmelerin karşılaştığı finansal risklerin uygun tekniklerden yararlanılarak yönetilmesi ve böylece olması muhtemel zararların en aza indirilmesi ya da zararların olmaması şirkete fazladan varlık kullanılmasına sebep olur. Firmanın finansal tabloları yalnızca muhasebe ve finans bulguları doğrultusunda hazırlanmasının yanında, işletme ile ilgili tüm çevreleri yakından ilgilendirmektedir. Bunun için fizibilite çalışmaları iyi düzeyde gerçekleştirilmeyen sermayelerden hesapta olmayan neticelerle karşılaşılması, zamanında bitirilememesi; işletmenin bu sermaye adına sağlanan kredileri, tekrar karşılamalarında sorunlar çıkaracaktır. İşletmenin fazla getirisi olmayan, kârlılık payı az alanlara yatırımda bulunması, her zaman olan giderlerin firma için gereğinden fazla risk taşımasına yol açacaktır.

Sonuç olarak, idareciler risk durumuna bakışlarını geniş tutarak firmalarını etkili kurallar ile yönetmeleri ve geliştirmeleri gerekir. Büyük ölçekli firmalar, doğru yönetildiğinde en yüksek seviyede yarar sağlarlar. Riskleri belirler, kontrol eder ve ileriki dönemlere ilişkin tahmin edilemeyen risklerin tespit edilmesi için uğraşırlar. Risk yönetimi metodlarının uygulamaya konması firmaların mali belirsizliklerin en aza indirilmesinin yanı sıra büyüme kapasitelerini de yükseltmelerine fayda sağlar. Böylece işletmeler finansal oranlarını maksimum duruma getirebilir ve işletme için sürdürülebilir bir gelecek ve daimi başarı oranını yakalayabilme kabiliyetini yaratabilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder