Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

23 Nisan 2020 Perşembe

Babalar ve Oğullar

Turgenyev'in ünlü romanını okuyanlar bilir ki kitaptaki Bazarov karakteri doktorluk eğitimi alırken elit kesimden bir çevre elde etmiş nihilist bakış açısıyla onları etkilemiş ancak o ortama uygun olmadığını bilmesine rağmen elit insanlarla takılmaktan geri kalmayınca dünyayı değiştirme hayalleriyle yola çıkan karakterin sonu ücra bir köyde hayata veda ederek olmuştur. Alışmadık götte don durmaz demişler...

Şimdi bunun piyasalarla ne ilgisi var ...Bugün açıklanan Japonya,Almanya,Fransa,İngiltere ve Euro Bölgesi pmi verilerinin çok kötü olduğunu görüyoruz. Ancak borsa tarafına baktığımızda bunu takmayan bir anlayış hakim. Elitler için yeni sosyalizm diyorum buna. Bu ülkelerin merkez bankaları kendi aralarında swap bağlarını kurmuş tüm para basımı ayarlamalarını bu sermayelerini korumak için yapıyorlar. Hepsinde para hacmi arttırılıyor bu paralar sözde halk yardımları yerine bu elitlerimizin cebine giriyor onlarda hisselerinin değerini bu paralarla arttırıyorlar. İşsizlik mi üretim mi tüketim mi ne gerek var bu verilere!!!

Şimdi bu arkadaşlar 3-5 kuruş sadaka veriyorlar vatandaşlarına sonra da asıl malı götürüyorlar. Zaten bu işi adam akıllı yapacak olsalar evrensel vatandaşlık maaşı bağlarlar geçerler. Yok verim düşüyor diye atlayacaktır hemen bu arkadaşların yancıları şu anda verim zaten nirvanada ya zaten...

Şimdi bu arkadaşlarla aynı piyasada işlem yapan küçük yatırımcımız Bazarov bu elitlerle aynı piyasada takılarak kar edeceğini sanan bir nihilist mi ? Bu nasıl nihilist?

İşsizlik verileri yükseliyor, üretim düşüyor tüketimler azalıyor. Ama Bazarov bu arkadaşlara da içten içe eleştirirken o yaşamın konformist tarafı da hoşuna gidiyor buna göre harcamalarını şekillendiriyor. Gelirleri azalırken onlarla aşık atmaya devam ediyor. Sonunda Bazarov'un donuna kadar alıp evsiz barksız bırakarak koronavirüs ortalıkta fink atarken 40 odalı villalarından sende neden sokağa çıktın tüm suç sende Bazarov kardeş diyorlar hem maskeni de takmamışsın ücra bir köşede ölürsün tabi diyorlar...

ABD tarafında son 5 haftada 27 milyon insan işsizlik başvurusu yaptılar. (Az önce eklenen 4 milyon insanda içinde) %20'lik bir işsizlik ediyor bu da kayıtlı çalışanlar için... Tabi bu değerin daha da yüksek olduğunu kayıtsız çalışan arkadaşların da olduğunu bilerek %30 demek yanlış olmaz.

O zaman haydi hisse alalım bu boğa piyasasından nasıl olsa Bazarov dolu ortalık... Veriler mi ? Onları salla gitsin...

5 yorum:

  1. Hocam çok güzel yazmışsınız. Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Kafamda ortalıkta şişen bir balon şekillendi. Hisse senetleri piyasasında düşüşlerde mal gerçek sahibini bulur gibi bi cümle aklıma geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balonlar patlamak üzere oluşuyor sonuçta oyun teorisi hepsi.

      Sil