Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

11 Eylül 2019 Çarşamba

Küresel Piyasaya Genel Bakış-Eylül_2019

Merkez Bankalarının toplantıları öncesinde piyasadaki tahvil hareketleri dikkat çekici duruyor. Pozisyonları değiştiren büyük yatırımcılar, ABD 10 yıllık tahvillerinden ve 2 yıllık tahvillerinden çıkıyor. Bunu nereden anlıyoruz bu tahvillerin şu anda faizleri yükseliyor aynı zamanda fiyatları düşüyor. Bu paranın bir kısmının dolara döndüğünü dolar endeksinin yükselmesinden dolayı görüyoruz.Aşağıdaki tabloda bu ilişki mevcut.
US10Y,US2Y,US3M ve DXY Tabloları
Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı gerginliği yumuşama belirtileri gösterirken aynı zamanda Trump twitleri üzerinden FED toplatısına atıf yaparak hisse piyasalarının yükselmesini sağlıyor. Tahvilden çıkan paranın bir kısmı da bu gelişmeler üzerine SP500'de 3000 leri tekrardan zorlayan bir endekse dönmüş durumda. 
US10Y ve SP500 Endeksleri

Brexit olayında yaşanan gelişmelerde yine küreselde pozitif yansıyan gelişmelerden. Anlaşmasız brexit ihtimalinin o kadar da kolay olmadığını yaşanan tepkilerden görüyoruz. Top zaten orada kraliçeye atıldı ancak kraliçenin 1700' lerden beri önüne getirilen hiçbir yasayı veto etmediğini bilmekte bu hususta yarar var. 

Yarın ki ECB toplantısı ve daha sonrasında yaşanacak FED toplantıları sonuna kadar tahvillerde satış,hisselerde alış belirtileri kısaca bu sıralar kuvvetli gidiyor. Dolar endeksinde güçlenme olması tahvillerden çıkan miktarın hepsinin hisselere gitmemesi halinde güçlenen seyirde devam edebilir ancak FED faiz kararı tabi ki bu konuda etkili olacaktır. O tarafta geçen ki toplantıya nazaran faizleri düşürmeyi es geçmesi ihtimali anketlerde geçtiğimiz toplantıya göre yüksek geliyor. Yani FED tarafında çantada keklik bir düşüşle karşı karşıya değiliz bu sefer. 

Eğilimleri küreselde gösterdik peki TRY ne olacak derseniz o konuda hesabı yapmıştık. Yarın ki PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısından çıkabilecek 275 bp'lik bir faiz tahmini bulmuştum. Bu seviye piyasa beklentileri tarafından öngörülmüş olan bir seviye. Piyasaya etkisi kısa vadede kur bazında kuvvetli olmasa da uzun vadede mevduatların faiz getirisinin enflasyonun aşağısında kalma ihtimalinden dolayı yerleşiklerde tekrardan dolara kaçışlar olabilir. Enflasyonun baz etkisi eylül ayından sonra geçiyor ana tabloyu büyük ihtimal enflasyon tarafında kışın göreceğiz. Bu yüzden faiz indirimleri kısa vadede olumlu görünse de uzun vadede etkilerinin olumlu-olumsuz taraflarını birlikte test edeceğiz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder