Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

13 Mayıs 2019 Pazartesi

Lose to Lose (Kaybet Kaybet)

Son günlerde sürekli dış basın kaynaklı çıkan haberleri izliyorum. Merkez Bankası rezervleri hakkındaki yazılar olsun, sonrasında viop işlemleri olsun, yine kamu bankalarının 4,5 milyar$ döviz satması olsun,S400 meselesi olsun vs. vs...

İlk olarak konuya girmeden önce  MB ile ilgili dolambaçlı patikaları izliyor söylemi yeni bir söylem değil bunu idrak edelim. Tüm ekonomistler bu durumu 2-3 senedir dile getiriyor ve sağır sultan duydu bu durumları...Bu durumlar ne idi? Politika faizi yerine gecelik faizlerde oynamalar, viop da short işlemler açılması, repoların durdurulması gibi çeşitli türev ürün kullanılarak piyasaya müdahil olundu.

Bild ,Reuters ,BBC veyahut yatırım derecelendirme kuruluşları olan S&P, Moody's, Fitch gibi kurumlar bu durumları bilmiyorlar mıydı yoksa şimdiye kadar görmezden mi geldiler? Asıl sorulması gereken soru budur. Yatırım derecelendirme kuruluşları bundan 1 ay öncesine kadar (ki 5-6 aydır benzer söylemler var) yazın faizlerin düşürüleceğini söyler iken bir anda bugünlerde çok kötüye gidiyor daha da büyük bunalım geliyor faiz arttırmazsanıza döndü! Şimdi buradaki keskin dönüşü anlamak için diğer taraftanda bu adamların Türkiye deki yatırımlarına bakmak gerekir.

2018 mart ayından beri BIST100 endeksinde  süregelen değer kaybı(120 bin seviyelerinden 83 binlere kadar geriledi) oldu. Buna kur kaybı da eklendiğinde yabancının aldığı hisseler short pozisyonlarında negatif etki yaptı. Buna swap faizlerindeki oynamalarda eklenince güzelce zarar ettiler. Bu zarar eden kurumlardan bir tanesi de Deutschebank. En fazla kar eden kurumda HSBC olmuştu. Kısaca o günden bu güne bakıldığında Commerzbank ile Deutschebank birleşmesinin gerçekleşmemesi ve üstüne edilen zararların çıkarılamaması en büyük ticaret partnerlerimizden olan Almanya 'yı oldukça yakından ilgilendiriyor.

Daha açık olmak gerekirse şöyle ki  S400 mevzusu açıldıkça ne oluyor kur düşüyor.Mevzuyu açanlar kim BİLD,REUTERS,BBC. Ticaretimizin en yoğun olduğu ülke Almanya. TL değer kazanınca adamlar ülkemizde ki almış olduğu hisseleri ne yapıyor satıyor dimi. Sonra kur yükselince de aradaki ihracattan yararlanıp ucuza malı da bizden alıyor mu alıyor. Tertemiz bir çıkış yapıp güzel günlere yelken açan Heidi kızımız burada ki yetimin hakkına girmiş oluyor en temizinden. Bu arada bizim yetkililer de swaplar ile tekrar oynayarak Heidi kızımıza oldukça yardımcı oluyor orası da başka bir mevzu... 

Kısacası bize bizden başka dost yok a dostlar!!! Yoksa söylentilerin milyar dolarları erittiği kırılgan ekonomi yapısında kaybet kaybet(lose to lose) daha çok devam eder bizde naklen izleriz!!!

17 senedir dolambaçlı patika yollarından ülke ekonomisini yöneten hükümet yetkililerinin vatanseverlik çerçevesinde davranıp daha fazla para yakmadığı güzel parlak ve umutlu yarınlara...

Kaynak:https://www.yenicaggazetesi.com.tr/hsbc-bir-gunde-120-milyon-dolar-kar-etmis-224250h.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder