Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

6 Ekim 2020 Salı

FİLLER TEPİŞTİ ÇİMENLER EZİLDİ

 6 Ekim akşam saatlerinde ABD'den gelen haber ile kovid yardım paketi programının seçimler sonrasına ertelendiğini gördük. Trump'ın bu hamlesi tasarıyı sunan demokratlara karşı olurken seçimler sonrası 1,5 -2 aylık belirsizlik döneminin de başlangıcı oldu. Olan tabi ki her zaman ki gibi oradaki vatandaşlara oldu. Filler tepişti çimenler ezildi. Bu işin arka planına bakacak olursak önemini daha iyi idrak edeceğimize inanıyorum. Bunun içinde ilk olarak vix(korku endeksi) endeksindeki verileri inceleyelim. Bu tespiti yaptığım gibi bunu etkileyebilecek faktörlere açtım baktım. İlki bugün ki Fed Başkanı olan Powell'ın konuşması idi, ikincisi yardım paketinin akıbeti, üçüncüsü ise tahvil faizlerindeki anormal hareket ve dördüncüsü cnn ve ssdr'ın seçim anketleri idi. Bu akışı görmeden nitekim doğru şekilde değerlendirme yapılabilmesi de mümkün değildi.

Vix endeksi ile başlayacak olursak. Resimde görüldüğü gibi vix endeksi bir yükseliş emaresi vermiş ve nitekim akşam saatlerinde eski direncin üstüne haber etkileri ile yükseldiğini gördük. Bunun dolaylı etkisi borsalara yeni para akışı olmayacağı için ani bir düşüş etkisi yarattı onu da 2. resimde görüyorsunuz. 

VIX endeksi 04.10.2020 tarihli


SP500 endeksi son durumu 
Fed Başkanı Powell'ın akşamüstü saatlerinde basına yaptığı açıklamalarda ve vücut dilindeki rahatsızlıklara baktığımda gördüğüm şu oldu ki anlaşma konusunda kötümser. Sık sık boğazını temizleyip konu geçişlerinde zaten son 2 basın toplantısında da güven vermeyen bir görüntü çizdi ayrıca topu tamamiyle yönetenlere atıp yardım paketini çıkarın bizim yapacaklarımız sınırlı mesajlarında bulundu. 

Daha sonrasında yardım paketinin akıbeti konusunda beklenen haber geldi ve anlaşamadıkları ve seçimden sonrasına bu paketin ertelendiği dile getirildi. Demokratlar 3 tr dolarlık bir paket isterken 1,6 tr veririm diyen Trump ile zaten anlaşma olmayacağı kovide karşı takındığı lakayit tavırlar ve son olarak kovid olup 3 gün içinde iyileştim demesi ile zirve yapmıştı. 

Seçim anketlerine baktığımızda ise CNN poll adresinde açıklanan verilere göre Biden %57 -Trump %41 düzeyinde açıklandı ve eyaletlerde de öne geçtiği anlık diğer anket gruplarında da dile getirildi. Biden'a şimdiden hazır olmakta fayda görüyorum. 

Vix endeksi ile 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki ilişkiye baktığımızda iste nisan ayından beri belli aralıkta tutulan tahvil faizleri ne oldu da son birkaç günde son 5 ayın en yüksek seviyelerine geldi. Yoksa zaten insider bilgiler yine olay örgüleri öncesi dönmüş müydü? 

ABD 10 yıllık tahvil faizleri

Bu tabloları üst üste okuyunca son dönemde köpük oluşan varlıkların bu köpüklerinin eriyeceğini tahmin etmek de zor olmuyor. Tekrardan azalan seyire girecek olan tahvil faizleri, margin call yani nakit ihtiyacı için satılacak emtialar ve borçlar yüzünden yükselecek dolar endeksi dönemini görebiliriz. Euro bölgesinin de Lagarde ile pandemi yardımlarına yönelmesi euronun devalüe edilmesine sebep olabilir. Haliyle gelişmekte olan ülkelerin borç sarmalının daha da büyüyeceği böyle bir tablo ile kaçınılmaz oluyor. 

Twitter adresimden bu haberleri parça parça vermeye çalışsam da toplu olarak yazıldığında işin sentez kısmının daha açık anlaşılabileceğini düşünüyorum. Bu yazılarımı da o yüzden kaleme alıyorum. Risk algılarının yükseldiği bir döneme girdiğimizin farkında olup buna göre temkinli olmanızda yarar görüyorum. Çünkü fed'in piyasayı paraya boğduğu ve faizleri düşürdüğü tablolar geride kaldı ki getiri eğrisi kontrolü konusunda da nisandan bu yana tahvilleri kontrol ettiği ve halihazırda uyguladığını izliyoruz. Bu durumda kullanacakları başka bir argümanda zaten kalmamış görünüyor. Küresel piyasalarda sistemik bir dalga oluşması bu yüzden muhtemel bir sonuç doğuracaktır. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder