Hakkımda

Fotoğrafım
Yıllar boyu edindiğim bilgi ve tecrübelerimi burada siz takipçilerim ile paylaşmak için açtığım bloğumda genel olarak finans dünyasının bilinmeyenlerine yol alacağız.Beni tanımayanlar için inşaat mühendisliği ve finans alanında diplomalarım olup 2 alanda da çalışmalarıma yıllardır profesyonel olarak devam etmekteyim.(Bu hesabın kapsamı sadece küresel ekonomi ve piyasalar ile ilgili yorumlarımla sınırlı olacaktır. Burada yer alan yorumlarım yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.)

29 Ekim 2019 Salı

Küresel Kriz : Son Çeyrek Dilimine Dikkat !

Fed'in repo piyasasına likidite enjeksiyonları gün geçtikçe daha da büyüyor. Herhangi bir Ponzi programında olduğu gibi, sürdürülmesi ve çöküşünün önlenmesi için sürekli artan likidite enjeksiyonlarına ihtiyacı var. Nitekim çok kırılgan bir zeminde gidiyorlar.Amerikan borsalarında düşüş sinyalleri ilk kıpırtının habercisi adeta.(Küresel ekonomide de işler sıkışmaya başladı. Harcamalarını kısacak olan abd halkı alışveriş yapmayacağı için durgunlukta ilk etkilenen şirketin Amazon olacağını kestiren yatırımcılar pozisyon alıyor. Yüzde 8,1 civarında hisseler düştü.)Krizlerde ilk etkilenen sektör perakende sektörü oluyor. Bunu daha önce de dile getirmiştim. İlk kırılma borsa tarafında yaşanabilir. Çok dikkatli izlemek gerekiyor. Bu sefer balon çok büyük. O yüzden 4. çeyrek çok ama çok önemli olacak.Bu olası senaryoya göre sonrasında tahvillerin getirisi tekrar yükselir ve faizleri tekrar aşağı düşer ki enjekte edilen miktar ile suni yükselmişti bu faizler. Sonrasında ise vix(korku endeksi) artacağından tekrar altın tarafında bir yükseliş görülebilir.

En kötü senaryomda anlaşmasız brexit vardı bu durum aynı zamanda AB ülkelerinin ve İngiltere'nin durağanlıktan fazla nasibini alması demek ki global krizin domino taşlarının sıralandığı yeni bir dönem başlangıcı olabilir.Uzak doğuda zaten Japonya'nın bitmek bilmeyen deflasyonu var. Çin'de de büyüme rakamları gitgide düşüyor bu yüzden bir kaç domino taşı daha ekliyoruz.Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda ise Arjantin,Brezilya,Türkiye ve Güney Afrika gibi goü'lere zaten hali hazırda sıcak para gelmiyor. Bu ülkeler sıcak paraya bağımlı hale getirilmiş tüketim alışkanlıkları değişmiş coğrafyalar. Bir kaç domino taşı daha koyuyoruz. ABD ekonomisinde zaten az önce ki dile getirdiğim durumlar hakim. Domino taşları sıralı halde dizili ve bir kıpırtıda komple tüm dünyayı saran bir küresel kriz ile karşılaşılması kimseyi şaşırtmamalı. (Dünyadaki haber akışlarında bir gariplik yok mu sizce de?)

Bu arada anketimizde de 2020 yılı için küresel kriz beklentileri çok yüksek olarak çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder