Çok yoğun gündemli bir haftaya girdik, Çin’in ABD’den tarım ürünleri ithalini durdurması ve Yuanı ilk defa 7 üzerine devalüe etmesi ticaret savaşlarında yeni bir sayfa açtı.Bu olayda en büyük zarar Çin'e mal satan ülkelerde yaşanacak. Başta Almanya olmak üzere İtalya, Hollanda gibi Çin’in en büyük ithalatçılarına geldi. Yeni kur üzerinden Çin’e BMW, Mercedes satmak ya da marka olarak nitelenen EU malı ürünleri satmak daha zor olacak. Sonra sırayla Güney Amerika ülkeleri, Pasifik ülkeleri gibi Çin’e tarım ya da sanayi emtia ürünlerini satan ülkeler epeyce etkilenecek. Hem büyümesi zayıflayan hem de para birimi değer kaybetmiş bir ülkeye mal satmak haliyle zor olacak.
ÜLKEMİZE ETKİSİ?
USDCNY GRAFİĞİ |
ÜLKEMİZE ETKİSİ?
Kaynak: Ticaret Bakanlığı |
Bize gelirsek biz zaten Çin’e pek bir şey satamıyoruz. Yıllık ihracatımız 2-3 milyar dolar. Ancak çok ciddi ithalat yapıyoruz, nerede ise 16-17 milyar dolar. Çin’in parasını devalüe etmesi Türk ticaret piyasasını direkt etkilemeyecektir. Rekabet ettiğimiz aynı pazarlar için ancak bizleri zorlayabilir.Ayrıca küresel bazlı deflasyonist bir durum oluşması haliyle GOÜ(Gelişmekte olan ülkeler)'lere sıcak para akışını negatif etkileyeceğinden dolayı borçları çevirme noktasında sıkıntılar ciddi boyutlara ulaşabilir. Ki bizi ilgilendiren kısmı da burası. 2015 yılında benzer devalüasyondan etkilenmememiz hatta kurlar anlamında pozitif ayrılmamız o zaman ki küresel ekonominin böyle bir deflasyonda olmamasından dolayı idi. TV'de bu durumu yorumlayanlar bu durumu hiçe sayıyorlar ve ülkelerin PMI rakamlarının hiç parlak olmadığı bu dönemde dogmatik(at gözlükleri ile) bir biçimde bu durumu değerlendiriyorlar.
KÜRESEL PİYASALARDA İŞLER NE OLACAK?
Çin yönetimi, işler yolunda gitmeyince soluğu yeniden eski bildiği oyuna yani “değersiz para birimi, daha çok ihracat, daha fazla büyüme”modeline geri döndü.
Küresel piyasalarda gördüğümüz üzere petrol fiyatları düştü. Altın fiyatları bir anda artmaya başladı tekrardan ve merkez bankaları bu süreç öncesi tek tek faiz düşürmeye başladılar. Geçen hafta Trump-Çin restleşmesi ile tüm borsalar çakılmıştı ve üstüne bugün Çin restini gördüm hadi bakalım hamleni göreyim şimdi dediğinde ortalık toz duman oldu haliyle. Bu restleşmelerin Trump'la birlikte süreceğini düşünürsek yine güvenli limanlarda birikimin değerlenmesi muhtemel sonuç olarak göze çarparken bu süreçte FED faiz düşürse bile etkisiz kalacaktır. DXY konusunda benzeri tablolar geçmişte çokça yaşandığı için refere noktamız bu yaşananlardan çıkardığımız dersler. Altın ve kripto paraların altını konumundaki BTC'de yine bu furyada yerini alacaklardır. Sonuç olarak küresel bir deflasyonist sürece bu hamlelerle girmiş olabiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder